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Introduction 

The Building Societies Association (BSA) represents all 43 UK building 
societies, as well as 6 credit unions. Building societies have total 
assets of £415 billion and, together with their subsidiaries, hold 
residential mortgages almost £330 billion, 23% of the total 
outstanding in the UK. They hold over £280 billion of retail deposits, 
accounting for 19% of all such deposits in the UK. Building societies 
account for 37% of all cash ISA balances. They employ approximately 
42,500 full and part-time staff and operate through approximately 
1,470 branches. 

We welcome the opportunity to respond to FCA Quarterly 
Consultation No 26 (CP19/33).  

Our response is only with regard to the proposed amendment set out 
in Chapter 6 of CP19/33 to amend the guidance in Q16. of Chapter 
15.3 of the Perimeter Guidance Manual (PERG) relating to the 
definition of “Payment Account”. 

The BSA does not have any comments regarding the other proposals 
in CP19/33. 

BSA response to CP19/33 Q6.1 “Do you agree with our proposed change to Q16 of 
Chapter 15.3 of PERG?” 

We have serious concerns about the proposed amendment to the guidance on the definition 
of a “Payment Account” set out in PERG. We understand the desire to incorporate the findings 
of the Court of Justice of the European Union (CJEU) on Case 191/17 into the guidance in 
PERG, but we believe that condensing the CJEU’s findings into one sentence, without any of 
the wider context around the case or even referencing the case in the footnotes, risks causing 
confusion and a danger that firms may misinterpret the new guidance to mean that many 
accounts which have previously been defined as non-Payment Accounts should now be 
defined as Payment Accounts. 

As the FCA states in 6.7 of CP19/33, the CJEU ruling focuses on what functions are not in scope 
of a Payment Account rather than what is in scope. The CJEU determined that online savings 
accounts should not be considered Payment Accounts under EU law if the only access which 
they provide to the funds is through a separate current account. While it is clear that this 
particular type of saving product is not in scope of the definition, it does not follow that all 
savings accounts which can send and/or receive money direct are therefore Payment 
Accounts. 

Many of our members offer savings accounts similar to the one described in the case, which 
require customers to designate a current account in order to move money into and out of the 
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account. This type of savings account is clearly not a Payment Accounts under the CJEU’s 
findings. We welcome this finding and we agree that it should be incorporated into PERG. 

However, some building societies offer savings accounts which offer more functionality and 
flexibility, but are also clearly not Payment Accounts. This can range from savings products 
which accept electronic deposits direct, but require a designated current account for 
withdrawals, through to savings products which permit direct deposit and withdrawal without 
the need for a designated current account, but which have other limitations (such as limiting 
the number of withdrawals which can be made in a year). Under the current guidance in PERG 
these savings products are deemed to be non-Payment Accounts. Our concern is the proposed 
amendment to PERG could be interpreted wrongly and in extremis (without wider knowledge 
of the CJEU’s findings) as meaning that these types of accounts could now fall within the 
definition of a Payment Account. As a consequence of this, societies may decide to further 
limit the functionality of the accounts to ensure that they continue to fall outside of the 
definition of a Payment Account. This would clearly be detrimental to customers, but may be 
preferable to passing on the cost to customers of the systems changes needed to bring the 
accounts in line with PSD2 requirements. 

Instead of the proposed amendment, it might be clearer to use the following underlined text 
from ING-DiBa Direktbank Austria Niederlassung der ING-DiBa AG, which states –  

“Article 4(14) of Directive 2007/64/EC of the European Parliament and of the Council of 13 
November 2007 on payment services in the internal market amending Directives 97/7/EC, 
2002/65/EC, 2005/60/EC and 2006/48/EC and repealing Directive 97/5/EC must be 
interpreted as meaning that a savings account which allows for sums deposited without notice 
and from which payment and withdrawal transactions may be made solely by means of a 
current account does not come within the concept of ‘payment account’."  

This makes it clear that these types of savings accounts are not Payment Accounts, without 
implying that other types of savings accounts are therefore Payment Accounts.  

Alternatively, the FCA should consider adding background and guidance in PERG to further 
clarify the proposed amendment, so that it is not read in isolation and therefore subject to 
misinterpretation.  

The FCA should also make it clear the remaining guidance on the definition of a Payment 
Account in PERG is not trumped by the proposed amendment and that the key to determining 
whether or not an account is a Payment Account is still primarily to focus on its underlying 
purpose.  

The FCA states in 6.8 of CP19/33 that it is “… proposing these changes so our guidance 
accurately represents the functionalities of a “payment account” under PSD2 in line with the 
judgement of the CJEU and is not inadvertently misleading.” We would argue that the 
proposed amendment is inadvertently misleading because, without any other context or 
guidance, it can be misinterpreted. Many of our members have expressed concern about the 
proposal and we believe their concern is because of misinterpretation. Far from adding clarity, 
the proposed amendment has caused confusion.  

The cost benefit analysis in CP19/33 states the FCA “…consider it unlikely that it will lead to 
costs for firms”. However, if firms were to determine, rightly or wrongly, that the proposed 
amendment means their non-Payment Account products are now Payment Accounts, there 
would be a very considerable cost to firms and their members.  For example, systems changes 
to cater for the different requirements around the notification of interest rate changes on 
these products would take time to implement and be costly. The requirements may also have 
potential prudential implications (in that firms may not be able to implement rate changes as 
quickly as they currently can under the Banking Conduct Of Business Sourcebook rather than 
PSD2).  



FCA Quarterly consultation No 26 – CP19/33 www.bsa.org.uk 
@BSABuildingSocs 

4

 

Another factor which may have an impact on costs is the timeframe for the implementation of 
the proposed amendment. CP19/33 does not state when the proposal will be implemented. 
Should the proposal require systems changes then a long implementation period would be 
necessary. The shorter the implementation period, the greater the cost of implementation.  

 

In 6.12 of CP19/33, the FCA concludes that the proposals will not impact mutual societies any 
differently to any other authorised persons.  We would argue that, if an unintended 
consequence of the proposal is to redefine current non-Payment Accounts as Payment 
Accounts, this will have a disproportionate effect on building societies.  The majority of our 
members define their savings products as non-Payment Accounts.   Banks on the other hand 
primarily offer Payment Accounts, such as current accounts and certain instant access savings 
accounts. Therefore, the potential impact of the change would disproportionately impact 
building societies compared to banks.  

 

In conclusion, we do not believe the FCA recognises the potential confusion and cost the 
proposed amendment may cause.  The fact that the proposal is set out in a quarterly 
consultation together with other largely inconsequential proposals indicates that the FCA does 
not consider the amendment will have much impact.  We would argue that further 
consideration and consultation with the industry is necessary to avoid the potential 
unintended consequences we have set out in this response.  The BSA would welcome the 
opportunity to be involved in these further conversations. 
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The Building Societies Association (BSA) is the voice of the UK’s building societies and also  
represents a number of credit unions. 
 
We fulfil two key roles. We provide our members with information to help them run their  
businesses. We also represent their interests to audiences including the Financial Conduct  
Authority, Prudential Regulation Authority and other regulators, the Government and  
Parliament, the Bank of England, the media and other opinion formers,  
and the general public. 
 
Our members have total assets of over £420 billion, and account for 23%  
of the UK mortgage market and 19% of the UK savings market. 
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